Logo

Brussel, hoofdstad van de Europese Unie?

Brussel, hoofdstad van de Europese Unie?

Brussel wordt vaak de hoofdstad van de Europese Unie genoemd, maar eigenlijk is dat niet volledig correct. De Europese Unie heeft namelijk geen hoofdstad gekozen, en zal de komende jaren ook zeker geen hoofdstad kiezen. De Europese Unie kan namelijk geen voorkeur uitspreken voor één van de steden zonder een complete rel te ontketenen onder de mensen die onderdeel uitmaken van de EU. Desalniettemin zal niemand je aanvallen wanneer je Brussel de hoofdstad noemt van de Europese Unie. Er zal hoogstens gezegd worden dat het de politieke hoofdstad is, of de bestuurlijke hoofdstad van de Europese Unie omdat de Europese Commissie, de Raad en de Europese Raad er zetelt, net als de tweede zetel van het Europees Parlement.

belgium1

Voor de EU

Voordat de Europese Unie opgericht werd, werd de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal opgericht. De deelnemende landen waren Nederland, Luxemburg, Italië, België, Duitsland en Frankrijk, en alle vertegenwoordigden hadden een idee over waar de instellingen geplaatst moesten worden. Zo werd Luik genoemd, en Straatsburg, maar ook Den Haag kwam naar voren op initiatief van de Nederlanders. Direct werd duidelijk dat geen van de steden het zou worden, dus gingen de landen met elkaar in gesprek en uiteindelijk kwamen ze uit op Brussel. De doorslaggevende argumenten waren onder andere dat Brussel tweetalig is, en dat het goed bereikbaar was voor alle partijen die er regelmatig zouden moeten komen. Tevens was het een grote stad met een lange geschiedenis waarin het als buffer gediend had tussen Frankrijk en Duitsland (in deze tijd werd Duitsland nog gevreesd vanwege de oorlogen).

Tijdens de EU

De uitbreidingen die de jaren erop plaats zouden hebben, zorgden ervoor dat de vergadering niet langer alleen in Brussel gehouden zouden worden. Luxemburg werd een tweede locatie voor de vergaderingen, maar dit werd direct al onpraktisch genoemd. De verschillende regeringslieden moesten namelijk constant pendelen, waarop besloten werd om alle vergaderingen in Brussel te houden. Daar waren ondertussen nieuwe ruimtes gemaakt, en er was een Europese wijk ontstaan.

Tegenwoordig worden er nog vergaderingen in Straatsburg gehouden, maar het zwaartepunt van de politiek ligt in Brussel. Dit is goed te merken aan de stad zelf. De meeste mensen spreken er Engels, en veel mensen komen niet eens uit België. Het zijn regeringslieden die in Brussel wonen omdat zij daar dagelijks hun werk moeten doen. In de toekomst zullen er nog meer gebouwen bijgeplaatst worden.

Mentaliteitsverandering

De gemeente Brussel was in eerste instantie niet heel erg happig op de instellingen van de Europese Unie. Dat is niet verwonderlijk. De Volkerenbond was in het Interbellum uit elkaar gevallen, de oorlog was net voorbij en een nieuw internationaal orgaan zou zich aandienen. Maar toen bleek dat het een succes werd, en steun had door heel Europa, begon de stad Brussel direct met de omarming van de mogelijkheden en werd er gewerkt aan de mogelijkheden om ervan te profiteren door meer gebouwen te plaatsen en de verbindingen beter te maken voor de politici.


designedinbrussels.be Proudly powered by WordPress