Logo

Museum van de Stad Brussel

Museum van de Stad Brussel

Van veel steden wordt gezegd dat er een levendige geschiedenis aanwezig is. In Brussel is dat volledig de waarheid. De geschiedenis van honderden jaren is met gemak in de stad terug te vinden, maar wanneer je het even wat makkelijker wilt hebben met het vinden van de geschiedenis, dan is het museum van de stad Brussel zeker een aanrader. Het museum is gehuisvest in een imposant gebouw en met een entreeprijs van 8 euro voor een volwassene is het zeker een betaalbaar uitje. Kinderen onder de 18 jaar hebben gratis toegang, net als inwoners van de stad Brussel zelf. Wil je met een grotere groep naar het museum inclusief een rondleiding, dan zijn hier speciale tarieven voor om het betaalbaar te houden.

Wat kun je vinden in het museum van de stad Brussel?

Het museum is direct al gevestigd in een gebouw dat de moeite waard is. Het Broodhuis is een architecturaal meesterwerk en wordt getekend door de Neogotiek. Het is één van de mooiste gebouwen van Brussel en heeft een enorm fortuin gekost destijds. In 1873 moest een keuze gemaakt worden. Het gebouw moest herbouwd worden, gerenoveerd worden of aangepast worden naar het oog van de 16de eeuw. Er werd gekozen voor het laatste en dit kostte de stad bijna 2 miljoen frank. Ook duurden de aanpassingen 22 jaar, wat een bijzonder lange tijd was voor een renovatie. Het resultaat mag er echter zijn.

De Trouwstoet

Een schilderij dat wereldberoemd is, is de Trouwstoet. Dit schilderij wordt toegeschreven aan Breughel de Oude. Er zijn meerdere varianten bekend van het schilderij, maar volgens de kenners is het beste werk de Trouwstoet die in het museum van de stad Brussel hangt. Een volks alledaags tafereel uit de Middeleeuwen met veel details- het is niet verrassend dat dit schilderij wekelijks veel bekijks trekt onder de Belgen, maar ook onder internationaal publiek uiteraard.

Het Bombardement van de Grote Markt

Een beroemd werk waarvan niet eens duidelijk is wie het gemaakt heeft, is Het Bombardement van de Grote Markt in 1695. Hierbij gaat het niet om wie het schilderij gemaakt heeft, het gaat om de betekenis van het schilderij. De anonieme kunstenaar heeft met fijn oog voor details de aanvallen laten zien die de Fransen uitvoerden op de stad Brussel, waarbij de Grote Markt aangevallen werd. De mortieren en kanonnen werden op de benedenstad van Brussel gericht, omdat dit een belangrijke stad was in de Zuidelijke Nederlanden, welke de vijand werd van de Franse Lodewijk.

Het Retabel van Saluzzo

Een opmerkelijk werk dat bestaat uit meerdere luiken. Dit meesterwerk is tussen 1500 en 1510 gemaakt en geeft een inzicht in het leven van Jozef. Door vier beschrijvende luiken wordt het verhaal verteld aan de hand van een kalender en ook dit werkt trekt internationaal nog zeker de aandacht en is daarmee zeker een bezoekje waard, zeker wanneer je naar Brussel gaat.


designedinbrussels.be Proudly powered by WordPress