Logo

Vliegveld Brussel

Vliegveld Brussel

Brussel is een stad met een grote naam, maar wanneer het over de stad gaat, moet het vliegveld ook genoemd worden. Brussel heeft namelijk qua oppervlak de grootste luchthaven van Belgiƫ en wordt doorgaans Luchthaven van Zaventem of Luchthaven Brussel-Nationaal genoemd. De luchthaven trekt jaarlijks bijna 25 miljoen reizigers aan met 239.000 vluchten. De luchthaven werd in gebruik genomen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Duitsers hadden een ruim oppervlakte nodig om de zeppelins de lucht in te laten gaan, maar van deze geschiedenis is weinig meer te merken. De ontwikkelingen hebben elkaar sindsdien namelijk bijzonder snel opgevolgd.

De Tweede Wereldoorlog

In het Interbellum werd duidelijk dat de luchthaven niet meer voldeed aan de eisen. Het internationale luchtverkeer begon sterk toe te nemen. De nieuwe mogelijkheden van reizen werden uitgebreid met meer opties en grotere vliegtuigen waardoor reizen goedkoper werd. Er werden plannen gemaakt voor een modernisering van de luchthaven, maar de Tweede Wereldoorlog stak hier al snel een stokje voor.

Na de Tweede Wereldoorlog ging alles nog eens sneller. Er kwamen loodsen en werkplaatsen langs de luchthaven om meer werk te kunnen verzetten ter plaatse, maar de echte impuls kwam rond 1958. De Wereldtentoonstelling zou in Brussel gehouden worden en het was direct duidelijk dat de meeste mensen met het vliegtuig aan zouden komen richting de stad. Daarom werd er direct een plan gemaakt om de aankomsthallen aan te passen tot een modern geheel waar de gasten in stijl onthaald konden worden richting de stad.

Complete vernieuwing

De schaalvergroting van 1970 met nog grotere vliegtuigen zorgde voor meerdere aanpassingen, maar het zou tot 1990 duren voordat de luchthaven weer volledig op de schop zou gaan. De luchthaven werd aangepast aan de moderne eisen, met een volledig nieuw gebouw, nieuwe pieren en vanaf dit tijdpunt is er constant gewerkt aan betere mogelijkheden, meer ruimte en betere communicatie tussen de verschillende onderdelen van de luchthaven.

Het grote gemak is de bereikbaarheid van de luchthaven, en tegenwoordig ook het grote aantal vluchten dat vertrekt vanaf Brussel en naar Brussel. Dit zorgt ervoor dat de meeste reizen gewoon vanaf deze luchthaven kunnen beginnen. Een ander groot voordeel dat zeker genoemd moet worden wanneer het gaat om deze luchthaven, is het feit dat het gemakkelijk bereikbaar is. Met de auto is de luchthaven goed bereikbaar vanaf de A201 en er zijn meer dan 10.000 parkeerplaatsen aanwezig. Wil je liever niet met de auto omdat die moet blijven staan terwijl jij aan het reizen bent, dan kun je ook met de bus of de trein naar de luchthaven komen. Woon je echter in de buurt, dan bestaat zelfs de mogelijkheid om fietsend of lopend naar de luchthaven te komen. Er is namelijk een pad dat afgeschermd is tussen Zaventem en de luchthaven Brussel.


designedinbrussels.be Proudly powered by WordPress